Danas je: 30.04.2017

Pitanja i odgovori

Napomena: Izraženo mišljenje dano je u dobroj vjeri, a temelji se na podacima sadržanim u postavljenom upitu pa stoga isto ne mora nužno biti ispravno, ne predstavlja savjet za postupanje niti obvezuje autora.
Broj rezultata po stranici: 20

PEUGEOT 207 1,6 VTi - MOTOR SE GUŠI, NEMA SNAGE ?

Datum objave: 21.01.2017 12:39:00
Slika
PITANJE:

Pozdrav. Imam problem s Peugeot 207 1,6 VTI 2007.g. prije tjedan dana auto je jednostavno ostao bez snage (kao da mu je zagušen ispuh). Majstor mi je rekao da je problem u katalizatoru te jr otvorio katalizator i izvadio dijelove koji su gušili motor. Nakon toga auto je normalno radio 200 km te opet počeo trokirati, upala se lampica motora DEPOLUTYION SISTEM FAULTY, upalio se ventilator koji se nije gasio i naravno opet motor bez snage. Pitanje: da li je krivo to što nedostaju dijelovi katalizatora pa sad auto prepoznaje grešku i ne da mu normalno raditi ili je majstor pogriješio u prvoj dijagnozi ili pak je problem u nečem trećem? Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR:

Na sva Vaša pitanja nije teško odgovoriti nakon što se obavi stručni pregled Vašega vozila. Tada se mogu znati svi detalji i sve neispravnosti . Vaše vozilo ima dvije lambda sonde i moguće je da je kompjutor motora prebacio u rezervni program ( safe mode ) . Logično bi bilo da se na vaše vozilo ugradi katalizator i da se provjeri kako rade lambda sonde . Jedna sonda se nalazi ispred katalizatora a druga se nalazi iza katalizatora. Prva sonda je regulaciona a druga sonda je kontrolna . Rad navedenih lambda sondi kontrolira kompjutor motora. Osim sondi i katalizatora postoje i drugi brojni uzroci a to su ; pojedini senzori motora, mjerač mase zraka, regulator tlaka goriva, elektronski sustav za dobavu goriva, sustav za stvaranje iskre na svjećicama, električna instalacija, mehanički sustav motora, kompjutor motora. Sve navedeno treba ispitati i tada se može točno znati koje su neispravnosti i nakon toga se radi potreban popravak ili zamjena neispravnih dijelova . Obavljanje pojedinih radova ili zamjena pojedinih dijelova bez stručnog ispitivanja i na osnovu pretpostavki rijetko kada dovodi do rezultata .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 206 1,9 D - ISPRAZNIO SE AKUMULATOR ?

Datum objave: 24.11.2016 13:30:56
Slika
PITANJE:

postovanje gospodine meic ! imam problem sa peuget 206 1900 d 2000 god. jednoga dana nije htio upaliti,a akomulator nije potpuno bio prazan,mogla su raditi svjetla i sirena ali ne i verglati.ipak sam napunio akomulator,i vozio sam nekih desetak km i auto se ugasio.ak. opet prazan,ali ovaj put u potpunosti.ponovo ga napunim i upalim,pokusam skinuti klemu dok radi a on se gasi! zakljucim laicki da nemam punjenje alternatora.samo me zbunilo to sto kontrolna lampica o punjenju nije svjetlila nikad sem kad se da kontakt i po startanju se uredno gasi.posto sam 100% invalid u penziji,auto mi je kao invalidno pomagalo,i neophphodno kao kruh,ali na zalost mirovina ne stigne pokriti sve troskove,pa tako ni skupe dijagnostike nasih majstora u puli,stoga se obracam vama za savjet,sta mi je ciniti,sta bi mogao biti kvar,barem priblizno.auto imam oko 6 godina,mogu li biti cetkice ili regler na alternatoru,ili sam alternator,i dali se to reparirati,jer vidim da su novi skupi za moju penziju,tocnije,sta mi je najisplativije? unaprijed vam hvala na odgovoru.

ODGOVOR:

Najbolji način da se ispita alternator, regler i akumulator je voltmetar. Kada motor radi napon punjenja treb abiti od 13,8 V do 14,8 V . Ako Vi nemate instrument ( unimer/voltmetar ) , možete posjetiti najbliži servis i oni će Vam besplatno ispitati : napon punjenja, alternator, akumulator. Ako je napon punjenja ispod navedenih vrijednosti , mogući kvar je regulator napona ili alternator. Popravak alternatora je uvijek moguć a cijena popravka s dijelovima je od 600,- kn do 900,- kn. Točan trošak popravka se zna kada se rastavi alternator. Prema Vašem opisu moguće je da je uzrok baš alternator jer se motor gasi kada skinete klemu akumulatora. Svaki bolji servis daje garanciju kada obavi servis alternatora. U servisu mogu ispittai i stanje akumulatora kada se isti napuni . Ako je kapacitet akumulatora niži od 60% nominalne vrijednosti ,onda taj akumulator treba zamijeniti . Ako je kapacitet veći od 60% akumulator je još dobar.

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 307 1,4 i. 16V - ŠTO JE NEISPRAVNO I KAKO TO SAZNATI ?

Datum objave: 11.08.2016 13:09:27
Slika
PITANJE:

Postovanje, vozim pezo 307, 1.4 benzinac. Na dijagnostici mi se pojavilo sledece Lambda sonda ( red 1, senzor 2) nekativno. Da li to znaci da je problem iza ili ispred katalizatora. Auto se inace trese levo desno jedno minut pa tek onda mogu da krenem sa njim. Molim za informaciju da znam sta treba da menjam, posto uskoro idem na more. Hvala

ODGOVOR:

Nije dobro da mijenjate pojedine dijelove na osnovu pretpostavki ili na osnovu onoga što Vam netko kaže. Uzrok ili neispravnost mora biti točno defektiran a to je moguće jedino neposrednim i stručnim uvidom na vozilu. To što ste Vi očitali na dijagnostici ne mora uopče biti točno. Znači da uzrok ne mora biti ni prva ni druga lambda sonda. Osim njih mogući uzroci su ; loša iskra na svjećicama, svjećice, kablovi, bobina, ulazni napon na bobinu, električna instalacija, pojedini senzori motora, regulator tlaka goriva, injektori, ECU centrala, mehaničko stanje motora. Iz navedenog možete vidjeti da je nužno obaviti pravu dijagnostiku na vozilu i točno defektirati kvar. Inače se može dogoditi da nepotrebno kupujete pojedine dijelove.

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 307 2,0 HDI - ČESTO MIJENJAM BRTVU GLAVE ?

Datum objave: 01.08.2016 16:51:40
Slika
PITANJE:

Pozdrav, posjedujem već četiri godine Peugeot 307, 2.0 hdi 79Kw. Imam jedan po prilično neobičan problem, majstor mi je ravnao glavu motora i mijenjao dihtung glave prije 2 godine, da bi nakon 8 mjeseci auto ostalo bez tečnosti i temperatura motora počela da raste. Nakon što sam stao i nasuo tečnost, sve je bilo ok narednih 15 dana i onda se opet isto dešavalo samo češće. Kada sam otišao kod majstora rekao mi je da je opet otišao dihtung glave i da treba ravnati glavu, to se i uradilo, da bi nakon malo više od pola godine opet počeo da gubi tečnost i da nabija pritisak u crijeva, odem prije neki dan kod istog majstora da vidim šta se dešava on mi kaže da je opet dihtung glave otišao, i sada ne znam šta da radim. Da li je moguće da se glava brusi i dihtung mijenja 3 puta u 2 godine ? Hvala

ODGOVOR:

Nije uobičajeno da se tako često mora mijenjati brtva glave i obrađivati glava. Ta pojava ukazuje na neki drugi kvar . U ovom slučaju uzrok može biti neravan blok motora. Glava motora se obradi , stavi se nova brtva i sve to je ispravno i u redu , međutim sve to se stvalja na blok motora koji je neravan i zato dolazi do probijanja kompresije u rashladni sustav. Dakle nije uzrok ni glava ni brtva glave nego blok motora.

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 207 1,6 HDI - MOTOR NEĆE DA UPALI ?

Datum objave: 31.07.2016 21:47:00
Slika
PITANJE:

Postovani na internetu sam nasao vas sajt pa imam pitanje. Imam problem sa pezo 207 1,6 hdi... Na dijagnostici je pokazao gresku P1639 kontrolni relej motora EC. Auto nece da upali samo skljoca. Na vucu upali. Ako moze bilo kakva pomoc, jer i taj relej ne mogu naci gdje mu se nalazi... Pozdrav

ODGOVOR:

Najbolje bi bilo da kompletan rizik oko spomenute neispravnosti prepustite servisu. Može se lako dogoditi da krenete kupovati pojedine dijelove a da kvar ne riješite. Ako servis otklanja kvar mora najprije točno defektirati kvar ( inače neće postići rezultat ) , nakon toga će Vam reči cijenu popravka i na kraju Vam mora isporučiti ispravno vozilo. U tom slučaju Vi dobivate i garanciju na ugrađene dijelove i na obavljene radove. Popravci vozila s amaterskim znanjem i u vlastitoj režiji su uvijek skuplji . Ako želite o svemu detaljnije uz dodatna objašnjenja može te na tel. 060/6060-44.

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 307 2,0 HDI - IMAM DVA PROBLEMA, JEDAN JE OPASAN?

Datum objave: 17.05.2016 20:13:18
Slika
PITANJE:

Poštovani, Imam Peugeot 307 2.0 HDI iz 2001.godine. Imam dva problema. Prvi je dosta opasan. Kad je auto hladan i kad ga upalim i krenem, kočnica postane tako tvrda da je gotovo nemoguće zakočiti. To traje nekih 30 sekundi i nakon toga kočnica se opusti i dalje radi sve ispravno. (imam osjećaj da se mora neki zrak ispustiti da bi kočnica bila mekana, a taj zrak se nekad ispusti tek za 30 sekundi nakon pokretanja motora). Zna se dogoditi da mi se žuri, upalim auto i odma krenem, i prođem cca 500 m i dođem do prvog raskrižja, i ne mogu zakočiti jer je kočnica još uvijek tvrda. Drugi problem je lagano "fućkanje" u predjelu auta. Prijatelj automehaničar kaže da dolazi do strujanja zraka zbog brisača i da to stvara zvuk fućkanja. Ovo fućkanje se događa samo kad su temperature manje od 10 °C.

ODGOVOR:

Problem s kočnicom je servo uređaj koćnice koji nije pod djelovanjem podtlaka  kojega stvara vakum pumpa. Moguće neispravnosti su : vakum pumpa servo kočnice, cijevni vod od navedene pumpe do servo uređaja kočnice. Zvuk koji opisujete kao "fučkanje" može nastajati zbog propuštanja na tlačnim cijevima turbine, na tlačnim priključcima, na intercooleru. Stručnim pregledom vozila sve se može točno defektirati i popraviti.

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 307 1,6 i. 16V CC - POVEĆANA POTROŠNJA GORIVA ?

Datum objave: 18.03.2016 10:52:57
Slika
PITANJE:

imam peugeota cc,1.6 16v. i mu zadnje vrijeme sam primjetio povecanu potrosnju. prijatelj iz servisa mi je rekao da moze biti lambda sonda, tj ima ih vise,a da moze biti i do termostata,jer me je pitao dali motor dodje do radne temperature, i jucer i danas sam obratio paznju na to, i temperatura nece da se digne preko 70-75 stupnjeva. zanima me,posto sam i sam strojar i mehanicar,ali na brodovima, gdije se nalazi termostat na motoru i sto vi mislite o solucijama u vezi lambda sonde ,termostata. inace auto je 2004g i ima 125 000 km. prvi sam vlasnik. da i kod injektora cujem kuckanje,pa mislim da bi ih vjerovatno trebalo ocistiti i nastelati. lijep pozdrav iz Rijeke.

ODGOVOR:

Uzroci povećane potrošnje goriva mogu biti i termostat i lambda sonda , međutim postoje još i brojni drugi razlozi koji mogu biti uzrok povećane potrošnje goriva ( pojedini senzori motora, mjerač mase zraka, EVAP ventil rezervoara, zaklopka snage, injektori, regulator tlaka goriva, loša iskra na svjećicama, bobina, električna instalacija motora, mehnaičko stanje motora i t.d. Termostat se nalazi na bočnoj strani motora a na njega dolaze tri cijevi rashladnog sustava . Termostat možete ispittai na otvorenoj cesti tako da grijanje stavite na maksimum i tada Vam u vozilu mora biti vruće . Ako je to tako onda je termostat ispravan . Za sve ostale neispraqvnosti potrebno je napraviti kompletnu dijagnostiku motora ( sva objašnjenja mogu dati na tel. 060/6060-44 ) .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 407 2,0 HDI - U SERVISU NE MOGU OTKRITI KVAR ?

Datum objave: 10.03.2016 11:57:25
Slika
PITANJE:

Poštovani, vozim Peugeot 407 2.0hdi 100kw 2004 godina. Imam jedan čudan problem, naime kad vozim auto normalno i bez naglih ubrzanja tj. dizanje okretaja preko 3800 rpm sistem mi javlja ESP/ASR SISTEM FAULTY i DEPOLUTYION SISTEM FAULTY. Svakim novim paljenjem auta greske nema sta se tice esp za dpf znam ali mi nije jasan taj esp. Bio sam na diagnostici i kompjuter nije davao nikakvu gresku sve radi ispravno. Nitko nezna u cemu je kvar. Molim Vas za pomoć ako ste se susretali sa takvom situacijom. Naknadnim uvidom u ovlastenom servisu ista stvar nemogu naci gresku. Hvala

ODGOVOR:

Kada se radi bilo koja dijagnostika pomoću kompjutora , može se očitati šifra greške , međutim u puno slučajeva greška se ne može ni defektirati jer dijagnostički kompjutor nije svemogući . To je samo jedno obično pomagalo koje se koristi u svrhu otkrivanja kvara / kvarova . U iznalaženju svih vrsta neispravnosti glavni faktor je osoba koja radi dijagnostiku . Ta osoba koristi sva moguća mjerila, ispitne uređaje, bazu podataka, svoje znanje i iskustvo i na taj način otkriva sve vrste neispravnosti na vozilou . Neispravnosti mogu biti ; mehaničke , hidraulične, električne, elektronske . U ovom slučaju Vi niste bili u servisu koji ima osoblje koje može ili koje se želi baviti Vašim vozilom jer u ovom slučaju treba raditi pojedinačno ispitivanje pojedinih dijelova , sklopova, električnih vodova, pojedinih elektronskih dijelova. Za takvo ispitivanje troši se dosta vremena pa mnogi servisi izbjegavaju ovakve poslove . Prema Vašem opisu moguće neispravnosti su ; padovi napona na pojedinim kontaktima električne instalacije, osciliranje napona izvan granice dozvoljenog, regulator napona, alternator, ploča s osiguračima i relejima, BSI modul komforne elektronike, pojedini davači impulsa, greška na pojedinim dijelovima ABS-a i sl . Problem sa FAP filterom ( DPF ) treba prvom prilikom riješiti kako ne bi nastao još skuplji kvar .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 307 2,0 HDI - MJERAČ PROTOKA ZRAKA ?

Datum objave: 13.02.2016 19:18:40
Slika
PITANJE:

Gospodine Meiću, Na vozilu Peugeot 307, 2.0 HDI došlo je do neispravnosti mjerača protoka zraka pa je auto znatno slabije vukao. Kad sam otpojio konektor sa istoga, od tada auto znatno jače vuće. Molim Vas za odgovor smijem li se tako voziti bez da je mjerač protoka zraka u funkciji, odnosno može li doći do kakvog oštećenja.

ODGOVOR:

Na Vašem vozilu možete primjenjivati vlastita rješenja , pa tako možete voziti i s otkopčanim mjeračem mase zraka . Motor će nešto više trošiti i nešto slabije ubrzavati . Kratkoročno se ne bi trebalo ništa loše dogoditi . Međutim ja to ne preporučujem i Vi vozite na vlastitu odgovornost . Ovo napominjem jer u svom poslu primjenjujem samo kvalitetna i stručna rješenja .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 307 1,6 i. 16V - MOTOR LOŠE RADI I NE POSTIŽE BRZINU ?

Datum objave: 08.02.2016 14:51:20
Slika
PITANJE:

VELIKI POZDRAV I SVAKA VAM CAST NA SAVJETIMA,ŠTA POŽELILI TO VAM SE OSTVARILO OVO STO RADITE JE ZA SVAKU POHVALU I POSTOVANJE.. KUPIO SAM PRIJE MJESEC DANA 307 1.6 BENZIN 80KW 2003 174 000KM ,PRI OKRETAJIMA 4000-5000/min U I,II,IIIiIV BRZINI AUTO SE ZAKUJE JEDNO 3-4 SEKUNDE I ONDA NAGLO KRENE ,BIO SAM NA AUTOPUTU I U PETOJ NE MOZE VISE OD 4500 OBRTAJA I 150KM/H, NA JEDNOM PRAVCU DUZINE OKO 1KM BEZ PROBLEMA SA GOLFOM II koji je na plin i 88 god. vozim 140/KMH DOK SA 307 110KM/H 1.PRILIKOM KUPOVINE 3 DIJAGNOSTIKE NISU POKAZALE NISTA(JEDINO DOSUTO PERMANTA). 2.NAKON POLA MJESECA ,POSLE BRŽIH VOZNJI(JER MI JE MAJSTOR REKO DA GA 'PRODUVAM' JER GA JE ŽENA VOZILA)PRIMJETIO SAM DA TEMPERATURA DOLAZI DO 100,PROVJERIM TEČNOST ZA HLAĐENJE NEMA JE NI KAPI,KVAR JE BIO NA SASTAVU MOTORA I RAČVE NEKE MOTORA MAJSTOR JE STAVIO NEKU SMJESU CRNU I SAD JE OK NE PUSTA NI KAPI. 3.AUTO JE I DALJE SPORO ZA JEDNOG BENZINCA OD 80KW IDALJE IMAM GORE NAVEDENI PROBLEM SA OBRTAJIMA I SA TEMPERATUROM KOJA NAKON PALJENJA VENTILATORA SE VRATI NA 90C. 4.RAZMIŠLJAM DA SKINEM KATALIZATOR,JER ČUJE SE NEKI ZVUK ŠIŠTANJA IZ AUSPUHA,A JEDNO JUTRO NA -13C NAKON VOŽNJE OD 300M UGASIO MI SE NA SEMAFORU PRE TOGA NA 2-3 SEKUNDE TRESO SE ,IMAO ZVUK KAO TRAKTOR I IZBACIO GREŠKU 'ANTIPOLUTION FAULT,CATALITIC CONVERTER FAULT,UPALIO SAM DOŠAO DO POSLA,KAD SAM KRENUO KUĆI NIJE BILO VIŠE TAKVIH PROBLEMA. 5.AUTO SUPER RADI U LERU I JAKO JE MIRAN. NADAM SE DA SAM DAO PRECIZNE INFORMACIJE,HVALA VAMA ŠTO STE LJUBAZNI AKO MENI NE POMOGNETE NIJE BITNO,VIDIM DA STE DRUGIMA DOSTA POMOGLI,UNAPRIJED ZAHVALAN.

ODGOVOR:

Na vašem voizlu postoje neispravnosti koje se mogu otkriti neposrednim uvidom na vozilu i pojedinačnim ispitivanjem pojedinih dijelova i sklopova . Nije dobro da na osnovu amaterskih pretpostavki mijenjate pojedine dijelove . Najprije treba napraviti kompletnu dijagnostiku motora koju treba raditi provjereni stručnjak . Tom prilikom se ispituju ; mehaničko stanje motora, faza motora, propuštanje na ventilima, propuštanje na usisnom kolektoru, djelomično začepljenje auspuha ( moguće i katalizatora ) , sustav elektonskog ubrizgavanja goriva, regulator tlaka goriva, injektori, senzor temperature motora, senzor tlaka zraka, senzor temperature zraka, senzor rdailice, senzor bregaste osovine, mjerač mase zraka, lambda sonda, senzor detonacija, EGR ventil, sustav za stvaranje iskre na svjećicama, bobine, električna instaalcija motora, ostalo po potrebi . Ako se skine katalizator upaliti će se kontrolna lampica motora jer na vozilu postoje dvije lambda sonde . Prva sonda je regulaciona a druga je kontrolna . Ova druga kontrolira rad i učinkovitost katalizatora i ako katalizatora nema ona će signalizirati neispravnost i paliti spomenutu lampicu motora .Kao što vidite ima toga puno i zato je najbolje i najjeftinije napraviti ovako kako sam i opisao . Nakon dobro obavljenog ispitivanja znati ćete točno što je neispravno i kolika će biti cijena popravka .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 206 1,1 i. - MOTOR LOŠE RADI I GASI SE ?

Datum objave: 22.01.2016 12:19:04
Slika
PITANJE:

Poštovani g. Meić, Hvala vam na korisnim savjetima koje redovito pratimo. Imam Peugeot 206, benzinac 1,1 iz 2000. g. Problemi koji se javljaju a vjerovatno su povezani su slijedeći: Ponekad nakon kočenja motorom zbog usporavanja vozila do raskrižja i nakon potpunog zaustavljanja na semaforu: u leru okretaji se sami povećaju do 3000 o/min bez da uopće pritišćem papućicu gasa, što onda spriječim ponovnim stiskanjem kvačila, a ponekad moram i stisnuti gas i nakon puštanja se okrtaji vrate u normalu. Događalo se da ni to ponekad ne pomaže nego još u stajanju vozila moram prebaciti u 1. brzinu i držati kvačilo da se okretaji nekako vrate u normalu. Slijedeći problem vjerovatno povezan s time, je da prilikom usporavanja motorom, radi uparkiravanja vozila i kod prebacivanja iz 2. u 1 brzinu nakon što sam praktički usporio vozilo za sigurno skretanje i zaustavljanje kada stisnem papučicu kočnice da dodatno usporim i pustim ju, auto zapravo još ubrza i kao da "poleti" što je jako nezgodno. Praktički je češće bilo sigurnije uparkirati i zaustaviti vozilo u 2. brzini jer tako sam siguran da je dovoljno usporen i da neće ubrzati. Zadnji problem koji se dogodio je da se u vožnji auto po prvi put sam ugasio. Probao sam ga pokrenuti nakon desetak minuta i nakon davanja kontakta nije se čuo zvuk zujanja (vjerojatno pumpe za gorivo). Okretanjem ključa na krajnji položaj za paljenje motor se bez problema upali i radi svega 1 do 2 sekunde i praktički odmah ugasi uz prvo paljenje uobičajeno lampice za motor, a zatim i otalih lampica na tabli. Goriva u rezervoaru ima dovoljno i nije bila upaljena lampica da je na rezervi (što ako je taj sustav isparavan vjerovatno znači da nije problem da je auto ostao bez goriva). Auto naravno nisam uspio pokrenuti. Što su mogući uzroci problemi ovog svega; sajla kvačila, motorić ler-gas, relej pumpe za gorivo ili sama pumpa za gorivo? Molim Vas za Vaše cijenjeno mišljenje i savjet. Lijep pozdrav

ODGOVOR:

Moje mišljenje je da se kvar na Vašem vozilu može bez problema defektirati i otkloniti nakon što se napravi kompletna dijagnostika motora . Moguće neispravnosti su : senzor tlaka zraka, senzor temperature motora, senzor temperature zraka, senzor položaja zaklopke snage, zaklopka snage, motorić minimuma, upravljanje motorićem minimuma, tlak goriva, regulator tlaka goriva , nečisti injektori, mjerač mase zraka, lambda sonda, loša iskra na svjećicama, bobina, električna instalacija motora, mehaničko stanje motora .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 307 CC 1,6 i. - NESTAJE RASHLADNA TEKUĆINA ?

Datum objave: 27.09.2015 13:31:00
Slika
PITANJE:

Poštovani, Kupio sam peugeot 307 cc, 1.6 motor iz 2004. Imam atestiran plin, autić ide super. Jedna stvar me zanima, ne znam kako odn gdje, ali gubi mi vodu negdje. Stavio sam destiliranu, ali na 200 do 300 km izgubi oko dl vode. Imate li slična iskustva ili je možda do nekog crijeva, hladnjaka i sl ? Pitam da vidim jel mogu što sam da ne idem kod majstora. Unaprijed zahvalan na odgovoru.

ODGOVOR:

Točan uzrok se može otkriti neposredno na vozilu. Ispitati treba slijedeće : sve cijevi rashladnog sustava, kućište termostata, pumpu za vodu, hladnjak, radijator grijanja, brtve na motoru .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 206 1,4 HDI - NE RADI CENTRALNO ?

Datum objave: 09.07.2015 11:10:21
Slika
PITANJE:

Poštovani! Vozim Peugeot 206, 2005.god 1.4 hdi U zadnje vrijeme se događa da neki dijelovi povremeno ne rade, poput centralnog zaključavanja, el. podizača stakla i zadnjih brisača. Konkretno, kod centralnog zaključavanja, čuje se klik i zasvijetli, ali se auto ne zaključa. U čemu bi mogao biti problem? Unaprijed hvala na odgovoru! LP

ODGOVOR:

Moguće neispravnosti su : električna instalacija u vratima, BSI elektronika, bravice vrata, veliki pad napona u pojedinim električnim vodovima . Neposrednim uvidom na vozilu može se defektirati kvar i predložiti rješenje .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 206 2,0 HDI - STRAŠNO DIMI KADA UBRZAVAM ?

Datum objave: 08.07.2015 21:31:56
Slika
PITANJE:

Dobar dan!! Imam peugeot 206 2.0 HDI 2001. godište i strašno dimi kad ubrzavam i ako malo duže ga držim na gasu temperatura skače. Auto ne troši ulje da bi mogle biti uljne karike i normalno ubrzava i ima snage samo dimi. Ako znate šta bi moglo biti bio bih zahvalan.

ODGOVOR:

Ako je dim koji vidite plavo sive boje onda isti nastaje zbog ulaska ulja u cilindre . Moguće neispravnosti su : vodilice ventila, klipni prstenovi, turbina . Ako je dim izrazito crne boje radi se o prevelikoj količini goriva koja ulazi u motor . Najčešće neispravnosti su : dize, niski tlak turbine, regulator tlaka goriva, EGR ventil, ECU centrala . U svakom slučaju najprije napravite dijagnostiku i točno defektirajte kvar .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 406 TD

Datum objave: 11.03.2015 10:07:50
Slika
PITANJE:

Kako prepoznati da li je uzrok povečane potrošnje motornog ulja istrošene gumice ventila ili je pak to do karika. Radi se o Peugeotu 406 TD. Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR:

Postoje 3 prepoznatljiva simptoma povećane potrošnje ulja, a to su:velika emisija uljnih para na cijevi za odušak od ulja (uzrok su klipni prstenovi),pojava bijelo-plavog dima na auspuhu dok motor radi na leru i u vožnji (gumice ventila, vodilice ventila), pojava velike količine bijelo-plavog dima na auspuhu (turbina). Prema potrebi javite se u servis, da se defektira uzrok i napravi troškovnik popravka.

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 307 1,4 HDI - pritisak ulja

Datum objave: 05.03.2015 15:05:50
Slika
PITANJE:

Vozim peugeot 307 1.4 HDI, posle predjenih 40ak kilometara, znaci vruc motor, upali mi se lampica za ulje i na displeju pokazuje "insufficient oil pressure", ugasim auto, upalim ga ponovo i nema nista.. kontrolisem nivo ulja, zamenio sam ulje i filter ali ne znam zasto mi se ovo pali? hvala.

ODGOVOR:

U tom trenutku kada se pali lampica ulja treba ga fizički izmjeriti pritisak,ako je pritisak dobar zamjenite indikator pritiska ulja,ako nije provjerite pumpu za ulje,usisnu košatu pumpe,filter ulja,glavne i leteče ležajeve na radilici.

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 106 1,0 S - VELIKA POTROŠNJA GORIVA ?

Datum objave: 12.01.2015 11:07:01
Slika
PITANJE:

Postovani Meicu, kupila sam prije mjesec dana pezo 106, 92 godiste, 950 kubika 32 KW, molim Vas za savjet kako da provjerim da li mi je ispravna kazaljka za pokazivanje goriva jer mi je potrosnja ogromna tj 70 eur benzina ako ne i vise sam potrosila za predjenih 300 km po kazaljci stalno mu dosipam po malo goriva. Svi mi govore da on treba da trosi po 4 ili 5 litara a meni puno vise nikad ga ne vozim pod sauhom da bi mi to vuklo gorivo. u cemu bi mogao biti problem? i molim Vas za Vase strucno misljenje o ovom autu? Unaprijed Vamm se zahvaljujem. Srdacan pozdrav!

ODGOVOR:

Najbolji način da izmjerite potrošnju goriva je slijedeći : napunite pun rezervoar goriva, stavite dnevni prikaz prevaljenih kilometara na nulu ( ili zapišite ukupnu kilometražu ) , nakon toga vozite nekoliko dana , tada opet napunite rezervoar do vrha, očitajte i zapišite koliko ste kilometara prošli od zadnjeg punjenja rezervoara , tada izračunajte potrošnju goriva  100 x litre goriva : pređenim kilometrima = potrošnja goriva na 10 km . Ako tada vidite da je potrošnja preveika obavite pregled vozila u servisu jer su moguće neke neispravnosti . Mogući uzroci su : mehaničko stanje motora, sustav dobave goriva, sustav za stvaranje iskre na svjećicama .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 306 - NE RADI GRIJANJE ?

Datum objave: 25.11.2014 08:05:51
Slika
PITANJE:

dobar dan prijatelj me je zamolio da mu popravim grijanje unutrasnjosti znaci kad upali auto i upali za grijanje motoric mu pocne radit ali mu ne zeli slati topli zrak do cega bi to moglo biti dali je mozda do osiguraca zanima me di stoje osiguraci Peugeot 306 1995.godina hvala molim za brzi odgovor

ODGOVOR:

Ako ste sigurni da motorić ventilatora radi onda je uzrok nešto drugo . Najprije provjerite da li motor postiže radnu temperaturu ( 85 do 90°C ) . Ako motor ne postiže radnu temperaturu onda je neispravan termostat. Ostale moguće neispravnosti su : začepljenje radijatora grijača, ventil grijača, komanda ventila grijača, zaklopke za usmjeravanje zraka kroz grijač, filter kabine, prekid u dovodu vanjskog zraka do grijača .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 308 1,6 VTi - JAKO ME ŽIVCIRA ?

Datum objave: 23.11.2014 13:32:15
Slika
PITANJE:

Pozdrav. U 5 mjesecu kupio sam rabljeni ( 5 godina) Peugeot 308 1.6Vti. Prešao sam 7000km i sada auto ima 15000km. Pitanja: 1. Motor reagira sa zakanjenjem od jednu do dvije sekunde. Ponekad zacukava na 2500 i 45oo okretaja ( na plin se dešava isto) Kada krećem s manje od 2000okr. motor se želi ugušiti , a onda iznenada jurne svom snagom. Isto se desi i pri promjeni brzine, ako u višoj okretaji padnu na manje od 2000okr. Ne pokazuje nikakvu grešku. U kojim bi senzorima ili sklopu trebao tražiti kvar? 2.Jako me živcira jer mi je pedala kuplunga previsoka. Da li se to dade " spustiti" za 1 cm i kako? Kupl. je hidrauličan. Puno Vam hvala na odgovorima. S.D. LP

ODGOVOR:

Zbog problema koje ste naveli potrebno je napraviti kompletnu dijagnostiku motora ( kompjutorska dijagnostika nije dovoljna ) . Ispitati treba slijedceće : mehanički sustav motora, faza , kompresija, varijator faze, tlak goriva, regulator tlaka goriva, senzor tlaka zraka, senzor temperature motora, mjerač mase zraka, senzor položaja zaklopke snage, EGR ventil, kvalitetu iskre na svjećicama, probijanje visokog napona, bobinu, lambda sondu, električnu instalaciju motora. Visina pedale spojke bi se mogla spustiti za 1 do 2 cm ( detalj o tome treba vidjeti neposredno na vozilu ) .

na vrh Povratak na vrh

PEUGEOT 407 2,0 HDI - SAM DODAJE GAS ?

Datum objave: 21.09.2014 15:28:14
Slika
PITANJE:

Poštovani gdin Meić, vozim Peugeot 407 2.0 hdi 16v 100kw 2004 godina, zanima me zašto auto kada ga vozim malo jače prilikom mjenjanja brzine sam potisne papučicu gasa. Primjer vozim auto do 2500 okretaja u 4 brzini naglim dodavanjem gasa motoror dolazi na 3500 okretaja i kada pritisnem kuplung da bi promjenio brzinu papucica gasa se potisne do kraja sama i drzi motor 10 sekundi do kraja cca 5000 okretaja. Zanima me koji bi mogao bit uzrok i koliko bi otprilike došao popravak istog? Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR:

Moguće neispravnosti su : senzor pedale gasa, regulator količine goriva, dize, ECU centrala motora, ulazak motornog ulja u usisnu granu i motor . Ovo zadnje je vrlo opasno jer može doći do velikog oštećenja motora. Zbog toga što prije naptavite dijagnostiku mehaničkog sustava motora i dijagnostiku sustava dobave goriva .

na vrh Povratak na vrh