Danas je: 01.12.2015

Pitanja i odgovori

Napomena: Izraženo mišljenje dano je u dobroj vjeri, a temelji se na podacima sadržanim u postavljenom upitu pa stoga isto ne mora nužno biti ispravno, ne predstavlja savjet za postupanje niti obvezuje autora.
Broj rezultata po stranici: 20

AUDI A8 4,2 i. QUATTRO - STVARNA POTROŠNJA GORIVA ?

Datum objave: 30.11.2015 20:30:50
Slika
PITANJE:

Poštovanje, imam u planu da kupim Audi A8 4.2 Quattro benzin/plin iz 2002 god. Auto posjeduje Zavolli sekvent, pa me zanima STVARNA potrosnja plina za ovo auto. Citao sam po internetu i neki kazu 14l, neki 20l itd. Hvala unaprijed

ODGOVOR:

Vozilo ima veliku težinu , veliku snagu, puno pojedinih agregata i ostalih električnmih potrošača . Prema tome ima i adekvatnu potrošnju goriva. Potrošnja ovisi o više faktora i to : mehaničko stanje motora, ispravnost elektronskog sustava dobave goriva, ispravnost sustava za stvaranje iskre na svjećicama, ispravnost sustava za upravljenje motorom, načinom vožnje, relacijama u kojima se koristi vozilo ( urbano ili otvorena cesta ) . Potrošnja plina je zbog manje energetske vrijednosti  za 9 do 15% veća nego potrošnja benzina . Uzimajući u obzir sve navedeno moguće je da ovo vozilo troši između 15 i 25 l /100km plina . Na kraju treba reči da se ovo vozilo ne kupuje zbog ekonomičnosti nego zbog njegove snage i doživljaja u vožnji .

na vrh Povratak na vrh

KIA PRIDE 1,3 i. - MOTOR SE GUŠI, TRZA, GUBI SNAGU ?

Datum objave: 28.11.2015 11:55:16
Slika
PITANJE:

Kia Pride 1.3 GLXi Prilikom vožnje u velikoj brzini i malim obrtajima automobil se guši, trza, gubi snagu i moram prebaciti u manju brzinu kako bi preko 2000 okretaja nastavio dalje normalno. Ne mogu voziti u 5. brzini na 50km/h jer jako trza. Molim za savjet i hvala unaprijed.

ODGOVOR:

Dati ću Vam prijedlog i savjet što sve treba ispittai kao i redoslijed prema kojemu se vrši ispitivanje . Postoje tri osnovna uzroka zbog kojih motor nema potrebnu snagu i zbog kojih loše radi a to su : mehanički sustav motora, sustav dobave goriva, sustav za stvaranje iskre na svjećicama . Po ovome redoslijedu se radi ispitivanje i dijagnostika . Ispitvanje započinje prema slijedčem redoslijedu : faza motora, podešenost ventila, mjerenje kompresije, provjerom propuštanja ventila, provjerom propuštanja na usisnom kolektoru , mjerenje tlaka goriva, provjerom filter agoriva, provjerom čistoće rezervoara, ispitivanjem injektora, kontrolom senzora temperature motora, senzora tlaka zraka, senzora temperature zraka, zaklopka snage, lambda sonda, senzor radilice,mjerač mase zraka, EVAP ventil rezervoara, električnainstalacija motora, svjećice , kablovi, bobina, ulazni napon na bobinu, ECU centrala motora . Nakon ispitivanja svega što sam naveo točno ćete znati što je neispravno i cijenu popravka . Najbitnije je da osoba koja radi ispitivanje ima potrebno znanje i potrebnu ispitno dijagnostičku opremu .

na vrh Povratak na vrh

MERCEDES A 170 CDI - MOTOR NE PALI ?

Datum objave: 27.11.2015 12:00:27
Slika
PITANJE:

Poštovani! Imam auto Mercedes A Klasa 170 CDI 2000. God. te imam problem sa paljenjem... Kad okrenem ključ nakon što pričekam da prestane svijetliti žuta lampica grijača auto ne pali, te mi se opet pali - gasi žuta lampica grijača , i sve lampice se upale, a struje ima npr. linija u autu normalno radi... Unaprijed hvala.

ODGOVOR:

Navesti ću sve moguće faktore koji mogu biti uzrok zbog kojih motor ne pali a to su : akumulator, elektropokretač, veliki pad napona prilikom startanja motora, senzor radilice, senzor temperature motora, relej dobavne pumpe, dobavna pumpa, pojava zraka u gorivu, filter goriva, regulator tlaka goriva, senzor tlaka goriva, EGR ventil, dize, električna instalacija motora, visokotlačna pumpa, mehaničko stanje motora, ECU centrala, imobilajzer . Na žalost nisam mogao dati jednostavniji odgovor , jednostavno se mora ići logičnim redoslijedom i ispitati sve što sam spomenuo .

na vrh Povratak na vrh

MAZDA 323 1,3 i. - TROŠI ULJE I CRNI DIM ?

Datum objave: 26.11.2015 18:22:41
Slika
PITANJE:

Poštovani, posjedujem Mazdu 323BJ g.p.2000.prešla je 231000km. Na 208000km izvršena je zamjena zubčastg remena, vodene pumpe i komplet semeringa. Nedavno mi se pojavio problem trošenja ulja (na 1000km 1l).Na vrućem motoru je izmjerena kompresija 13-14 bara, na šipci uljokaza i na odušcima uljnih para nema tlaka niti isparenja.Kod jačeg dodavanja gasa iz auspuha izlazi crni dim.Svjećice su bijele.Molim vas da mi savjetujete što napraviti, jer sam par servisa pitao za savjet ali uvijek je odgovor da je preskupo. Na pitanje za gumice ventila rečeno mi je da to nije uzrokom tolike potrošnje. Motor je inače benzinac, 1,3 tip CE04S16. Unaprijed zahvalan, očekujem savjet. Vozilo je inače očuvano i još bi se dalo voziti.

ODGOVOR:

Potrošnja ulja se može događati samo na dva načina i to kroz vodilice ventila ili kroz klipne prstenove . U večini slučajeva su uzrok vodilice ( klipni prstenovi duže traju nego vodilice) . Sve se dobro vidi kada se demontira glava motora. Crni dim nastaje kada u motor ulazi prevelika količina goriva i premala količina zraka . najčešći uzroci su : senzor temperature motora, senzor tlaka zraka, senzor zaklopke snage, mjerač mase zraka, senzor temperature zraka, lambda sonda, ventil rezervoara EVAP, regulator tlaka goriva, injektori, predugačko vrijeme ubrizgavanja goriva, električna instalacija motora, ECU centrala . Stručnim pregledom i dijagnostikom mogu se defektirati uzroci povećane potrošnje ulja i nastajanje crnog dima .

na vrh Povratak na vrh

OPEL CORSA 1,2 i. 16V - GREŠKA MOTORA ?

Datum objave: 26.11.2015 16:09:27
Slika
PITANJE:

Poštovani, imam Opel Corsu c serija, 2001.god,1.2 16V. Znači ovako, svijetli mi lampica greška motora. Dali znate od čega bi mi to moglo biti? Jedan automehaničar je rekao da je vjerovatno vlaga na sondama i da to nije nista strašno. Bio sam promjenio landa sonde. S poštovanjem..

ODGOVOR:

U ovom slučaju nije potrebno nagađati što bi moglo biti već treba napraviti dijagnostiku i točno defektirati kvar . Moguće neispravnosti mogu biti brojne i to : mehanički sustav motora, propuštanje na ventilima, propuštanje na usisnom kolektoru, pojedini senzori motora, EGR ventil, regulator tlaka goriva, nečisti injektori, mjerač mase zraka, lambda sonde, katalizator, zaklopka snage, potenciometar zaklopke, električna instalacija, loša iskra na svjećicama, bobina, kablovi, ECU centrala .

na vrh Povratak na vrh

FORD MONDEO 2,0 TDCI - KOJE ULJE ?

Datum objave: 24.11.2015 17:28:21
Slika
PITANJE:

Postovani! Javljam se iz Njemacke.Nedavno sam kupio Ford Mondeo 2009.godiste,2.0 TDCi, presao 200 000, pa me zanima koje bi ulje(viskozitet i proizvodjac) bilo preporucljivo sipati u njega jer cuo sam da odabir pravog ulja moze produziti vijek turboloadera i neznam kako se na Hrvatskom kaze-Russpartikelfiltera, te na sta trebam obratiti paznju da mi turboloader i russpartikelfilter duze traju. Takodjer, u oglasu za auto je pisalo da trosi 4,6 litara, a ja nisam uspio voziti ispod 6,5 litara, pa me zanima dali je oglas pretjeran bio, ili ima nesto na sto trebam obratiti paznju u voznji. Hvala i lijep pozdrav!

ODGOVOR:

Odgovarajuće ulje za motor je 5W30 , oznaka WSS-M2C913-C . Ovo ulje je najbolja zaštita za motor, turbinu i DPF filter ( Russpartikelfilter ) . Potrošnja goriva od 4,6 litara nije realna . Potrošnja od 6,5 l/100km je u redu .

na vrh Povratak na vrh

ROVER 600 2,0 i. TURBO - UPALILA SE LAMPICA OD ULJA ?

Datum objave: 23.11.2015 16:49:02
Slika
PITANJE:

Pozz Posjedujem Rover 600 96 god motor 2.0T 147kw u vožnji mi se upalila lampica od ulja i počeo je motor bučnije raditi pa me zanima što dalje učiniti, i sad neće da upali pa dali bi mi mogli reći kako trebaju biti remenice da bude dobro uzubljeno jer auto ima 2 bregaste osovine moj majstor misli da je remen preskočio pa da to bude dobro uzubljeno poz unaprijed zahvalan

ODGOVOR:

Za točno namjestiti fazu motora potrebna su dva alata . S jednim alatom se blokira radilica ( kroz kućište mjenjača u zamašnjak ) a s drugim alatom se blokiraju bregaste osovine ( tada se oznake na remenicama bregastih osovina nalaze točno jedna nasuprot druge ) . Ukoliko neki od automehaničara ovo ne zna ili ne može staviti motor točno u fazu , potrebno je potražiti drugoga koji to zna . Obzirom da Vam je svijetlila lampica za ulje potrebno je skinuti karter i pregledati sve ležajeve radilice ( ako nije već kasno ) . Detaljnije informacije možete dobiti na tel. 060/6060-44 .

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,6 GTi - MEHANIČAR NE MOŽE USTANOVITI KVAR ?

Datum objave: 23.11.2015 16:10:51
Slika
PITANJE:

Ovako imam golfa 3 1.6 gt 1997 g.74 kw problem je prvo bio auto nije htjeo preko 2000 okretaja doslovno se gusio a sad mehanicar nemoze ustanovit kvar znaci sad nepali vise mehanicar je mjenjo procesor razvodnu ruku kapu sve komplet svjecice i auto opet nece da pali molim vas ako netko zna sta bi moglo biti puno bi mi pomogli

ODGOVOR:

Na žalost neće Vam puno koristiti opčeniti odgovor u kojemu ću navesti MOGUČE neispravnosti . Kvar je najlakše defektirati neposredno na vozilu stručnim testiranjem i ispitivanjem pojedinih dijelova, sklopova, električne instalacije , elektronike . Na taj način se može točno defektirati kvar i isti otkloniti . Moguće neispravnosti su : mehaničko stanje motora, faza motora, propuštanje na ventilima, propuštanje na usisnom kolektoru, tlak goriva, regulator tlaka goriva, injektori, senzor radiloice, senzor temperature motora, senzor tlaka zraka, senzor položaja zaklopke snage, relej ECU centrale, relej dobavne pumpe, izostanak iskre na svjećicama, probijenje visokog napona, elektronika u razvodniku paljenja, električna instalacija motora, bobina, ulazni napon u bobinu, veliki pad napona na pojedinim električnim vodovima, ECU centrala .

na vrh Povratak na vrh

FORD FOCUS 1,8 TDCI - TRZA U VOŽNJI ?

Datum objave: 22.11.2015 20:46:50
Slika
PITANJE:

Posjedujem Ford focus, 2003.g., 1.8 tdci, 85 kw. UJUTRO DOK JE HLADAN, TRZA U VOŽNJI OKO 2, M KILOMETRA I ČIM SE KAZALJKA OD TEMPERATURE POMAKNE ZA MALO, PRESTANE TRZATI I VOZI NORMALNO. kAD JE POD RADNOM TEMPERETUROM VOZI BEZ IKAKVOG TRZANJA I IDE SAVRŠENO. nije mi jasno to jutarnje trzanje, u prvih nekoliko minuta vožnje...hvala.

ODGOVOR:

Normalno je da Vam nije poznat uzrok trzanja jer se Vi ne bavite automobilskom tehnikom . Točan uzrok se može znati nakon stručnog pregleda Vašega vozila .Moguće neispravnosti su ; prisutnost zraka u gorivu, diza, regulator tlaka goriva, EGR ventil, senzor radilice, električna instalacija motora, visokotlčana pumpa, niski tlak kompresije na jednom od cilindara .

na vrh Povratak na vrh

ROVER 200 1,6 i. 16V - PROBLEMI S MOTOROM ?

Datum objave: 22.11.2015 12:03:13
Slika
PITANJE:

Postovanje! Rijec je o vozilu rover 200, 1.6, 16v, 98.g., 82kw Auto normalno pali topao i hladan, temperatura ne prelazi polovicu skale. Kad radi na ler gasu na oko900 okretaja cudan zvuk dolazi iz straznjeg dijela motora ( ispod usisne grane ili mozda cak ispod nje) kao nekakvo klackanje. Cim se dignu okretaji to prestaje i motor bruji. Vozilo ima 130 tkm ako je vjerovat satu, a vlasnik sam zadnjih 6 mjeseci. Oko usisne grane se cuje i neko pistanje. Malo slabije vuce nego kad je kupljen, bila je ciscena klapna gasa te mi je rekao majstor da mi je katalizator zacepljen. Da on to vidi po mirisu. Primijetio sam takodjer da kod zaustavljanja na semaforu okretaji se nakad znaju spustit ispod 600 okr pa se auto malo strese i vrati na 900. Jednom mi se dogodilo da mi auto uopce nije hvatao gas. Ja stisnem on nece. Prodje par sekundi i sve normalno. Pocela mi svijetlit i lampica od air bag-a. Kod maf senzora su zice koje malko vire iz buzira i kad se one malo pomaknu okretaji motora skoce na oko 1700. Bez diranja gasa. Tek kad se malo takne gas okretaji se spuste opet na 900... eto to je to. Moje pitanje sta radit s tim autom? Odakle pocet? Hvala

ODGOVOR:

Najbolje što Vi možete napraviti je da popravak Vašeg vozila povjerite uglednom servisu . Sami nećete moći riješiti ove probleme . Prvi korak je stručni pregled i kompletna dijagnostika motora . Nakon toga se može znati koje su neispravnosti i cijena popravka . Kada se bude radila dijagnostika potrebno je ispitati : mehanički sustav motora , propuštanje na ventilima, fazu motora, kompresiju, propuštanje na usisno ispušnom kolektoru, tlak goriva, sve senzore motora, aktuator minimuma, zaklopku snage, tlak goriva, injektore, lambda sondu, kvalitetu iskre na svjećicama, bobinu, kablove, električnu instalaciju motora, ECU centralu .

na vrh Povratak na vrh

RENAULT MEGANE 1,5 DCI - GUBI ANTIFRIZ ?

Datum objave: 21.11.2015 13:50:37
Slika
PITANJE:

1.5dci Renault megan 2002 god. Gubi antifriz. Uzrok? Promijenio sam drugi čep ali opet isto. Hvala. Auto radi i ide kao beba. Samo što gubi antifriz.

ODGOVOR:

Rashladna tekućina ( antifriz ) se može gubiti i bez vidljivih tragova . U tom slučaju curenej se događa na vručim dijelovima rashladnog sustava . Prilikom curenja rashladna tekućina odmah isparava i nema vidljivog traga . Neposrednim uvidom na vozilu mi možemo točno defektirati kvar i predložiti rješenje . Naješći uzroci su : kućište termostata, pumpa za vodu, hladnjak, radijator grijača, cijevi rashladnog sustava, brtva glave motora .

na vrh Povratak na vrh

RENAULT MEGANE 1,6 i. - UPALILA SE ŽUTA LAMPICA MOTORA ?

Datum objave: 16.11.2015 12:18:49
Slika
PITANJE:

Poštovanje, evo 5 minuta prije nego što sam došao doma upalila mi se žuta lampica koju ne prepoznajem. Tražio sam i po internetu ne bih li probao dokučiti o čemu se radi ali ništa. Auto je renault megane stariji model iz 1998 godine. Lampica je čudna, žuta, oblik joj je kao kada čovjeka priključe na aparat za mjerenje otkucaja srca i one crte se prikazuju na ekranu. E točno tako je tu, našao sam i knjigu pd auta ali je ve na njemačkom, skužio sam da je to lampica za poremećaje i ima nešto sa kvačilom i ubrizgavanjem ali ništa dalje.Probao sam prevesti preko prevoditelja ali tu i tamo piše nešt normalno, ali je neshvatljivo i kolko vidim ne piše u čemu je stvarno problem jedino s tim ubrizgavanjem ali može biti više stvari. Možete li ikako pomoći i znate li o čemu se radi?

ODGOVOR:

Navedena lampica ( MIL )  je kontrolna lampica motora . Pali se kada postoji neka neispravnost na sustavu elektronskog ubrizgavanja , na sustvau paljenja , na sustavu za upravljanje motorom . U ovom slučaju ništa se ne poduzima na pamet i na osnovu preetpostavki . Najprije se radi dijagnostika motora , točno se defektira kvar/kvarovi i nakon toga se obavlja potreban popravak . Moguće neispravnosti su : pojedini senzori motora, lambda sonda, EVAP ventil rezervoara, zaklopka snage, mjerač mase zraka, nečisti injektori, regulator tlaka goriva, loša iskra na svjećicaama, kablovi, bobina, mehaničko stanjee motora, ECU centrala , ostali netipični uzroci.

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,4 i. 16V - MOTOR JAKO PREKIDA I TRESE ?

Datum objave: 15.11.2015 12:25:54
Slika
PITANJE:

Postovani, imam problem s golfom 4 1.4 16V (plin). Auto trokira pri malim okretajima i na leru ima jake prekide rada gdje se trese jako cijela kabina. Na dijagnostici je izbacio pogresku na cilindru 3 , kompresija je izmjerene i uredna je , promjenjene su bobine , nakon toga je par dana uredno radi o i nakon toga opet trokira. Za pocetak pocne trokirati samo na plinu , dok kasnije i na gorivu.Sta bi moglo biti , s obzirom da je provjerena struja i mehanika i nigdje kvara?

ODGOVOR:

Kvar sigurno postoji samo ga treba znati pronači, točno defektirati i na kraju otkloniti. Točnu defektažu bi trebao moći obaviti svaki bolji servis . Navesti ću Vam što sve treba ispitati kako bi se defektirao kvar : mehaničko stanje motora ( faza, kompresija, propuštanje na ventilima, propuštanje na usisnom kolektoru, istrošenja u motoru, zabrtvljenost ispušnog sustava ) , sustav elektronskog ubrizgavanja goriva ( tlak goriva, regulaor tlaka , injektori, senzor temperature motora, senzor tlaka zraka, senzor temperature zraka, filteri, čistoča rezervoara, EVAP veentil rezervoara, senzor radilice, senzor zaklopke snage, zaklopka snage, lambdda sonda,mjerač mase zraka, pad napona na pojedinim konektorima električne instalacije, aktuator minimuma ) , sustav paljenja ( iskra na svjećicama, svjećice, kablovi, bobina ) , ECU centrala motora .

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,4 i. 16V - PREKIDA NA MALIM OKRETAJIMA ?

Datum objave: 15.11.2015 11:43:24
Slika
PITANJE:

Poštovani, Radi se o golfu 4, 1.4 16v. Naime,auto trza("cuka") kod dodavanja gasa na nižim okretajima,kod kretanja i mjenjanja brzina.Pogotovo u nižim stupnjevima prijenosa,kao da ne primi odmah gas nego prvo par puta zatrza i onda ga polako primi. Na dijagnostici su rekli da ne izbacuje grešku,ovo ljeto napravljeni veliki servis znači nebi trebali biti filteri.Klapna gasa očiščena danas.Sviječice relativno dugo(2-3 god) nisu mijenjane. Možda je vrijedno spomenuti da mi se to počelo dešavati nakon što sam natočio benzin na drugačijoj pumpi nego obično,ali filteri su mijenjani nakon toga,i možda je slučajnost što se baš tad manifestiralo.

ODGOVOR:

Točan uzrok Vam mogu navesti nakon što obavim dijagnostiku na Vašemu vozilu . Sada mogu samo navesti MOGUĆE faktore utjecaja tj, neispraavnosti : propuštanje na usisnom kolektoru, propuštanje na ventilima, nečist rezervoar, regulator tlaka goriva, nečisti injektori, senzor radilice, senzor temperaure motora, senzor tlaka zraka, lambda sonda, senzor položaja zaklopke snage, EGR ventil, pad napona na pojedinim konektorima električne instalacije, električna instalacija motora, loša iskra na svjećicama, probijanje visokog napona, bobina, mjerač mase zraka, ECU centrala , mehaničko stanje motora. Prilikom dijagnostike ispituje se sve što sam naveo .

na vrh Povratak na vrh

FORD TRANSIT 2,0 TDCI - LUPANJE IZ MOTORA ?

Datum objave: 15.11.2015 10:50:27
Slika
PITANJE:

postovani vidim da pruzate dobre smjernice u otklonu ili pronalasku kvarova pa bih zelio vasu strucnu pomoc. imam problem sa ford transitom 2.0tdci motorm.motor je davao cudne zvukove i otisao sam kod svog majstora koji mi je nakon ispitivanja rekao da je problem u plivajucem zamajcu.posto je relativno bio skup u trgovini nastavio sam voziti i napravio veliki problem. naime nakon 6-10 000km motor je prolupao.majstor je skinuo karter i pronasao dio aksijalnog lezaja.rekao mi je da je se na vrijeme moglo sprijeciti da sam odmah promjenio zamajac.ovako je zamajac tukao i stvorio navodno problem.da li se to moglo izbjeci i po vama sta mi je najpametnije uraditi.takodjer mi je rekao da ni slucajno ne smjem stavljati stari ili zamjenski zamajc.unaprijed hvala

ODGOVOR:

Kada se pojave bilo kakvi kvarovi na vozilu a naročiti kada nastene neko lupanje ili kada motor promijeni zvuk , to treba odmah riješavati jer se u protivnom dogaađaju još veća i skuplja oštećenjaa . Zamašnjak je skup ali je puno skuplje ovo što se sada dogodilo . Najskuplje je ugrađivati neodgovarajuće i nekvalitetne dijelove . Najkvalitetnije rješenje je da se zamijeni ili zamijene neispravni ležajevi radilice . Ako je radilica oštećena treba je obraditi . Naravno da treba ugraditi nakvaliteniji i najbolji zamašnjak a po potrebi i set spojke. Tako se to radi po pravilima struke . Svako drugo rješenje i improvizacije su daleko skuplje .

na vrh Povratak na vrh

VW SHARAN 1,9 TDI - MOTOR NE MOŽE UPALITI ?

Datum objave: 13.11.2015 17:28:05
Slika
PITANJE:

Postovanje,ima problem pa vas molim za savjet,naime mjenjo sam vodenu pumpu na sharan 19 tdi 66kw,auto je radilo palilo i bez problema,ali kako sam pumpu postavio,tj majstor auto vise nece upalit nikako,on vergla i dim baca,ali upalit nece hvala unapred

ODGOVOR:

Točan uzrok mogu navesti kada obavim pregled Vašega vozila . Moguće neispravnosti su : faza motora, veliki pad napona prilikom startanja motora, elektroventil z aotvaranje goriva, senzor radilice, regulator količpine goriva, zrak u sustvau goriva, visokotlačna pumpa, električna instalacija motora, ECU centrala, mehaničko stanje motora.

na vrh Povratak na vrh

TOYOTA COROLA 1,4 i. - JEDNOSTAVNO PITANJE ?

Datum objave: 11.11.2015 17:42:12
Slika
PITANJE:

ma jedno relativno jednostavno pitanje imam Toyotu Corollu 1.4 2004 godina pa me zanima nekoliko stvari: 1. jelili ona ima plivajući zamašnjak 2. kad sa recimo 800 obrtaja naglo dodam gas kao da zaštuca i onda primi normalno inače ide i prima gas normalno 3. jeli njena potrošnja velika po njenom računalu oko 8,9l kombionirane vožnje pod uvjetom da je ne štedim prešla je 156000 km i kupuio sam je od drugog vlasnika u odličnom je stanju HVALA PUNO NA SAVJETU JER SE I JA POMALO BAVIM AUTOMEHANIKOM

ODGOVOR:

Vozilo nema zamašnjak s dvije mase ( plivajući zamašnjak ) . Odgovor na drugo pitanje je da su moguće neispravnosti : senzor položaja zaklopke snage, nečisti injektori, zaklopka snage, mjerač mase zraka, lambda sonda, regulator tlaka goriva, senzor tlaka zraka, loša iskra na svjećicama, mehaničko stanje motora . Kada se napravi kompletan test , ispitivanje motora i navednih dijelova može se točno znati koje su neispravnosti . Potrošnja goriva koju ste naveli je nešto veća od uobičajene .

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,9 TDI - NAKON GENERALKE OPET DIMI ?

Datum objave: 11.11.2015 17:31:18
Slika
PITANJE:

Dobar dan. Napravljena je generalka na motoru golf 3 1.9 tdi i sad opet pusi na mjerac ulja i na cep. Na motoru je kompletno uređena glava novi hidropodizaci vodilice gumice blok busen vracen na standard sa goetz kosuljicama novi prstenovi stavljeni isto goetz novi leteci glyco dizne nisu dirane kao ni bosch pumpa i turbina. Tek je napravljeno 250 km sa novim motorom zanima me dali je to normalno dok sve ne sjedne,dali ce prestati dimiti

ODGOVOR:

U svakom slučaju treba najprije razraditi motor ( oko 2.000 km ) i nakon toga vidjeti rezultate . Tada treba na hladno izmjeriti kompresiju i normirati potrošnju ulja . Kompresija mora biti veća od 30 bara a potrošnja ulja ne smije biti veća od 0,15 l/1.000 km . Ako se izmjerene razlikuju od navedenih onda obavljeni radovi nisu obavljeni u skladu s pravilima struke . Detaljnije objašnjenje mogu dati na 060/6060-44 .

na vrh Povratak na vrh

LAND ROVER FREELANDER TD4 - KARDANSKO VRATILO ?

Datum objave: 10.11.2015 15:44:37
Slika
PITANJE:

Postovanje, prvenstveno sve pohvale za vas rad i trud da pomognete drugima, HVALA je mala rijec za to sto radite jer zasluzujete mnogo vise !!! G.Meic imam problem na Land Rover Freelander Td4 2002 god, koji ne mogu vec dugo da rijesim... Radi se o neprijatnom zvuku koji proizvodi kardan dok je auto na leru, kardan kao da prenosi taj zvuk npr ako uhvatim rukom za kardan zvuk prestaje ili ako ga nategnem dolje ili gore takodje prestaje ali cim ga pustim pocinje opet "pjevanje" ... Da napomenem zvuk je poceo da se javlja kada mi je neki majstor zamjenio prednji nosac zadnjeg diferencijala navodno je moj bio los.Lezajevi na kardanu su zamjenjeni i krstovi nemaju lufta u sustini kardan je dobar. Mogu li dobiti vase misljenje sta moze biti uzrok ovom neprijatnom zvuku? Hvala u naprijed i srdacan pozdrav!

ODGOVOR:

Najveći generator vibracija na Vašem vozilu je motor , mjenjač i transmisija . Nosači motora , mjenjača i diferencijala su vibroizolatori koji upijaju ( absorbiraju spomenute vibracije ) . Česti uzrok su upravo spomenuti nosači koji zbog dotrajalosti i oštećenja ne funkcioniraju na ispravan naćin . Treći uzrok može biti neodgovarajući nosač ( nekvalitetan ) . U ovom slučaj bih najprije provjerio ispravnost svih nosača a na kraju bih još jednom detaljno ispitao sve dijelove kardanskog vratila. U nekim slučajevim treba provjeriti i stanje dvomasenog zamašnjaka jer on može stvarti također velike vibracije koje nosači motora ne mogu savladati .

na vrh Povratak na vrh

FORD FOCUS 1,6 TDCI - CRNI DIM ?

Datum objave: 09.11.2015 18:35:32
Slika
PITANJE:

poštovani, imam Ford Focus 1,6 TDCI 2005. g. 80 kw (110 ks) navodno prijeđenih 150 000 km. napominjem navodno, jer je vozilo iz uvoza.. prilikom vožnje po auto - cesti kod brzine 160 km/h upalila mi se lampica "greška u motoru" (crveni uslkičnik poput ručne kočnice) napominjem da mi auto ne troši ulje, ne "puše" na mjerač od ulja na radnoj temperaturi, lijepo vuče i radi ravnomjerno, no primjetio sam da prilikom dodavanja gasa (npr preticanja) prilično dimi na auspuh crni dim, te da je malo povećana potrošnja goriva, čak 6,5 do 7 l/ 100 km. s poštovanjem

ODGOVOR:

Na Vašem vozilu najprije treba napraviti dijagnostiku i točno defektirati kvar , nakon toga se može točno znati koje su neispravnosti i cijena popravka . Nabrojiti ću MOGUĆE neispravnosti po logičnom redoslijedu ; filter zraka, začepljenje na usisnoj grani, začepljenje auspuha, EGR ventil, mjerač mase zraka, dize, Wastegate regulacioni ventil turbine, senzor tlaka zraka, senzor temperature zraka, tlačne cijevi turbine, niski tlak turbine, senzor temperature motora, senzor pedale gasa, visokotlačna pumpa, ECU centrala, mehaničko stanje motora . Kod nas često radimo dijagnostike na dizel i benzinskim motorima , nakon toga možemo reči koliki su troškovi popravka .

na vrh Povratak na vrh