Danas je: 16.01.2017

Pitanja i odgovori

Napomena: Izraženo mišljenje dano je u dobroj vjeri, a temelji se na podacima sadržanim u postavljenom upitu pa stoga isto ne mora nužno biti ispravno, ne predstavlja savjet za postupanje niti obvezuje autora.
Broj rezultata po stranici: 20

VW GOLF 3 - SERVO PUMPA

Datum objave: 10.01.2017 21:18:36
Slika
PITANJE:

Na početku da vam zaželim sve njabolje u 2017,i dam sve pohvale,s obzirom da sam iz pitanja drugih uz pomoć vaših odgovora riješio neke stvari.Molio bih vas za savjet u vezi servo pumpe na golfu3.Nedavno sam čuo zvuk iz pumpe,remenica je imala "lufta" pa je stara pumpa zamijenjena novom,zamijenjena je i servo tekućina,propisana za vw.Odmah po zamjeni iz pumpe se čuo zvuk zujanja,odzračivanje nije pomoglo i zvuk se sve više pojačavao.Pripisao sam to lošoj kvaliteti zamjenske pumpe,te je ona zamijenjena za drugu(DK/danska).Nakon dva dana počeo se čuti zvuk zujanja i iz druge pumpe,više puta sam po cca 5 minuta probao odzračiti(otvorim posudu i motam lijevo desno,ako to ima ikakvog smisla).Dok je originalna pumpa bila na autu nije bilo zujanja,pa me zanima jesam li takav baksuz da naletim na dvije nove pumpe loše kvalitete ili bi moglo biti nešto drugo.Sa motanjem nema nikakvih poteškoća,niti se smanjuje nivo ulja u posudi,znači ne pušta.Ako bi nepovratni ventil u crijevu zablokirao bi li uopće bilo funkcije?Ima li posuda za ulje kakav filter pa da loše propušta?Ako imate bilo kakvu ideju bio bih vam izuzetno zahvalan na odgovoru. Lijep pozdrav

ODGOVOR:

Na žalost kvaliteta zamjenskih dijelova nekada nije ni blizu kvaliteti originalnih dijelova. Navesti ću nekoliko razloga zbog kojih servo pumpa volana može imati pojačani zvuk: nečistoća i dotrajalost u zubnoj letvi volana, tlačna cijev servo pumpe s nepovratnim ventilom, ugrađena servo pumpa, aksijalni ležajevi prednjih amortizera. Ako bi zablokirao ventil u tlačno cijevi volana onda ne bi radio servo volan. Ukoliko vas pojačani zvuk pume ne smeta jako, ostavite je jer imate za nju garanciju godinu dana, a i puno je jeftinija od originala.

na vrh Povratak na vrh

VW PASSAT 1,9 TDI - NE IDE PREKO 140

Datum objave: 09.01.2017 22:16:39
Slika
PITANJE:

VW Passat 1,9 TDI 66kw u vožnji ne postiže brzinu preko 140 ni okretaje preko 3200, te mislim i da više troši. Poštovani gospodine Meiću. Zadovoljstvo je čitati vaše odgovore i zaista sam zahvalan jer je to veliki trud. Passat ima 350 000 km, ima novi razvodi vodenu pumpu, kočnice komplet (sa diskovima), ulje 5-40, 505.00 kako piše na poklopcu svi filteri (sve u zadnja tri mj). Na leru okretaji skaču preko 5200,za tren i spuste se odmah u vožnji do 3200. Ja sam od kćerke preuzeo brigu u 9. mj, uradio tehnički i sređivao sve to, a ovaj detalj nisu ni znali, kao ni ja dok nisam konačno isprobao prije dva dana, poslije svih radova. Primjetio sam i čudan detalj, da crijevo intercoolera, koje ide prema usisu gore kao jednodjelno, da je u tri dijela sa koljenom, a na slikama tih motora, Passata vidim da je u jednom komadu i dugačko, te da na tom intercooleru nema utičnice, a tu pored je utikač, slobodan, kao "višak". Inače motor radi perfektno, pali idealno, u 1000 km, kao da ne troši ni malo ulja, eko test zacrnjenja je bio oko o,8 (s starim uljem i filterima). Ubrzanje u nižim brzinama, takoreći lijepi za sjedalo, ali na otvorenom na maksimumu gasa, tu je kraj. Ne radi nikakve trzaje, pri tom, niti pokazuje neke znakove na instrument tabli, jednostavno tu je kraj brzine i okretaja. O dimu iz auspuha ni ništa, baš sve izgleda idealno. Pri preuzimanju, kako nije bilo podataka ni kakvo ulje, ni kad je što popravljano, promjenio sam majstora, Znam da je neko nešto prije petljao oko tog gornjeg crijeva intercoolera, te i krpao ic, ali se ne čuje neko puhanje. Ovo zadnje sve su radili u Auto Hrvatskoj, te sad idem da pogledamo što je sa tim brzinama/okretajima, savjesni su i imam povjerenja, a cijena mislim da je sve jako korektno, uz račune i pdv, da nemam prigovora ni sumnje. Muči me taj utikač, koji visi, kao višak, kao da je neko stavio drugi ic..r, može li to imati veze. Potrošnja mi se čini nešto neracionalna, nisam precizno računao ali oko 9, a otvorena cesta oko barem 7l. Vozim Mondea 2, na plin (grad 10l), pa mi to ne izgleda da je dizel jeftin za vozit. Na moju žalost Vaš servis je daleko, ali eto volio bi čuti mišljenje. Po čitanju odgovora vidim da može doći i do turbine, pa me strah, a već je bilo troškova, ali što se može. Očito je auto bio zapušten, ali ugodan je za vožnju, pomalo mi je žao da ako nije veliki trošak, pa da ga se dovede do ispravnog stanja. Unaprijed Vam hvala, ako u navali pitanja uspijete naći malo vremena i za mene. Želim vam sve najbolje uz sreću i zdravlje, privatno kao i u poslu.

ODGOVOR:

Bez obzira kakva je vrsta kvara na vozilu, osnovno je da se jednoznačno defektiraju kvarovi bez obzira na cijenu. Možda su Vam do sada u servisu već kvar riješili. Navesti ću moguće neispravnosti: mehaničko stanje motora, začepljenje usisnog kolektora,začepljenje usisnih kanala na glavi motora, začepljenje ispušnog sustava, EGR ventil, niski tlak turbine,senzor tlaka turbine, regulacioni ventil turbine, ventil za rasterećenje turbine, dize, pojava zraka u sustavu goriva, ostali netipični uzroci.Intercoler se može lako ispitati pod tlakom zraka. Utičnica koja visi najvjerojatnije ne služi ničemu, jer postoje tipske el.instalacije za više vrsta motora.

na vrh Povratak na vrh

VW PASSAT B6 VARIANT - PROBLEM GRIJANJA

Datum objave: 09.01.2017 22:20:02
Slika
PITANJE:

Poštovani! Imam problem sa grijanjem kabine na Passatu (variant)B6 2007 god) U vožnji se događa da grije , rade sve kontrolke kak treba a nakon desetak km počinje puhati hladan zrak, pa onda nakon nekog vremena opet topal i tako naizmjence. u servisu provjerena elektronika (klapne rade -sve pet),termeratura se digne na 90 i tako stoji . Nedostajalo oko 1 dc antifriza i ima dosta zraka u boci za rashladnu tekućinu i creva od vode su tvrda. Hvala na pomoći! L.P.

ODGOVOR:

Servis nije znao odraditi dijagnostuku u cijelost a moguće neispravnosti su: temperaturni osjetnici u kabini, pojedini motorići za pomicane zaklopki za usmjeravanje zraka, upravljačka ploča sustava grijanje-hlađenje, ploča sa osiguračima i relejima, električna instalacija, BSI računalo komforne elektronike.

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,9 TDI - KAKO NESTAJE ANTIFRIZ ?

Datum objave: 15.12.2016 18:41:45
Slika
PITANJE:

Imam golfa 3 1.9tdi i svaki 3-4 tjedna mi auto izgubi 2-3 deci antifriza jel znate do cega bi moglo bit lijep pozdrav

ODGOVOR:

Mogući uzroci su curenje na pojedinim mjestima i to na ; pumpi za vodu, kućištu termostata, hladnjaku, cijevima, radijatoru grijača, brtvama motora. Postoji još jedan način a to je potrošnja antifriza kroz motor. U tom slučaju antifriz ulazi u cilindar/cilindre i u vidu vodene pare izlazi na auspuh ( tada se vidi bijeli dim ) . U drugom slučaju antifriz može ulaziti u karter motora . Tada se povećava nivo ulja u motoru. Sve navedeno se može jednostavno defektirati u svakom boljem servisu.

na vrh Povratak na vrh

VW POLO 1,6 TDI CR - ČUDAN ZVUK KOD MOTORA ?

Datum objave: 09.12.2016 13:30:39
Slika
PITANJE:

Poštovani, Radi se o VW POLO 1.6 tdi,2010 god.,prešao 151000 km. Ispod haube se čuje zvuk cviljenja iz jednog malog radjelnika na desnoj strani ( uz motor).Veličine je cca 5-6 cm i iz njega izlaze 3 metalne cjevčice i idu na motor. Za 1.6 motor ima težak zvuk,ponekad kao traktor. U leru sa punim gasom okretaji ne idu više od 2300 okr/min, a prije par dana mi se dogodilo da je u vožnji počeo se volan tresti,auto je gubilo snagu.Stao sam i ugasio ga par minuta,malo prodrmao taj razdjelnik i krenuo,te se nije javljao taj problem. Ali općenito je osjećaj da je auto u nižim brzinama slabiji nego bi trebao biti.Ulje ne curi nigdje,nema dima,ali kao da radi na cilindu manje,kao da mu je komperesija užasno oslabila.

ODGOVOR:

Prema Vašem opisu nejvjerovatnije je oštećen sustav za provođenje podtlaka ( vakum ) . Pomoću vakuma obavlja se funkcioniranje turbine, EGR ventila, servo kočnice i sl. Moguće je da zbog toga ne radi turbina jer dolazi do propuštanja odnosno usisavanja zraka. Mjesto propuštanja treba zabrtviti, popraviti, zamijeniti neispravan dio. Kada se to riješi trebalo bi očekivati da se stanje s motorom normalizira. Samo mjesto propuštanja nije teško pronaći jer postoji zvuk koji će pomoći pri defektaži kvara.

na vrh Povratak na vrh

VW LT 2,5 TDI - SLABA KOMPRESIJA MOTORA ?

Datum objave: 02.12.2016 19:06:25
Slika
PITANJE:

pozdravljeni,upam da se me še spomnite da smo bili u vašom apartmaju ja sam mehaničar i sva razgovarala da imam problem sa volkswagnom LT 2,5 tdi 5 cilindra neče mi paliti rekli ste mi da moram izmeriti kompersiju a kompersije je premalo 13 bara. na ovom kombiju je preskučijo zubčasti remen in menjal sem ventile i dručnike i stuširal glavu i ventile tako da ne puštaju.sada neznam zašto nemam kompersije sve zobnike imam dobro nastavljene na tačke.hvala za vaš odgovor. lep pozdrav

ODGOVOR:

Poštovani gospodine Franjo, lijepo Vas pozdravljam i drago mi je da ste se javili . Pokušati ću odgovoriti na Vaše pitanje i dati koristan savjet u vezi problema s otežanim paljenjem. Normalna kompresija motora treba biti od 25 do 31 bar. Ako ste dobro obavili sve radove na glavi motora onda je uzrok slabe kompresije propuštanje na klipnim prstenovima ( karikama ) . Pretpostavljam da ste ispravno ugradili hidropodizače ventila. Hidropodizači su najčešće puni ulja i takve hidropodizače treba isprazniti jer to može biti uzrok zbog kojega ne zatvaraju ventili.  Hidropodizači se mogu isprazniti tako da se isti rastave kako bi sve ulje izišlo iz hidropodizača. Nakon toga hidropodizači se opet slože i takvi se mogu ugraditi na glavu motora. To znači ako ste ispravno ugradili hidropodizače i ako nema propuštanja na ventilima, onda su istrošeni klipni prstenovi, klipovi, cilindri . U tom slučaju kompresija probija u karter . Rjašenje je demontaža motora, revizija motora i uređenje donjeg dijela motora. Ako motor ima puno kilometara onda postoji i istrošenje na cilindrima. Ako je istrošenje manje od 0,10 mm mogu se samo ugraditi novi klipni prstenovi ( karike ) a ako je istrošenje veće od 0,10 mm tada se mora raditi strojna obrada cilindara na prvu veću mjeru ( specijalu ) . Ugrađuju se novi veći klipovi i radi se brušenje radilice jer i na njoj postoji neko istrošenje. Ovakvo uređenej motora se zove generalni popravak i to je garancija da će motor dugoročno voziti i ispravno raditi . Kompresija će tada biti veća od 30 bara. Ako imate potrebe za dodatnim objašnjenjima javite se opet.

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,9 TDI - PUNO TROŠI ?

Datum objave: 21.09.2016 21:10:28
Slika
PITANJE:

Poštovanje.Rjeć je o golf 3 1.9 tdi &&kw potroSnja mi se drastićno povećala,sa prijašnjih 1200 km sa punim rezervarom sad uspijem jedva 800 km.Hvala na odgovoru.

ODGOVOR:

Navesti ću Vam sve moguće uzroke povećane potrošnje goriva a Vi nakon toga obavite kompletno testiranje dijelova koje ću Vam sada nabrojiti. Ispitajte slijedeće : mehaničko stanje motora, tlakove kompresije, fazu motora, začepljenje usisnih kanala, začepljenje auspuha, propuštanje na ventilima, sustav za dobavu zraka, tlak turbine, intercooler, začepljenje na lopaticama turbine, stanje turbine, dobavu goriva, dize, regulator količine goriva, solenoidni ventil vremena ubrizgavanja goriva, stavnje visokotlačne pumpe, senzor temperature motora, senzor tlaka zraka, podešenost statičkog kuta predpaljenja. Uz ovo provjerite još : da li blokira neka kočnica na nekom od kotača, proklizavanje kuplunga, dimenzija guma, tlakovi u gumama, krovni nosač .

na vrh Povratak na vrh

VW PASSAT 1,8 TURBO - PLAVI DIM NA AUSPUHU, TROŠI ULJE ?

Datum objave: 03.09.2016 14:08:35
Slika
PITANJE:

Postovani,imam problem sa plavim dimom iz auspuha.U pitanju je passat 5plus 2001gp 1.8T 110kw.Auto mi ujutru ili kad je hladan tesko pali,tek iz treceg pokusaja.Kad radi na leru ili u gradskoj voznji prva,druga izbacuje plav dim.Ili prilikom usporavanja kad kocim motorom hoce izbaciti plav dim.Pri otvorenoj voznji,normalnoj ili pri gasanju ne dimi uopste,normalno ide,vuce.Odradio sam generalku,zamijenio sve karike,letece lezajeve,gumice ventila,veliki servis,motor se i dalje isto ponasa,i dalje imam problem sa plavim dimom.Sta bi mogao biti uzrok? Unaprijed hvala. Lijep pozdrav.

ODGOVOR:

Plavi dim koji vidite stvara se od ulja koje ulazi u cilindre, u cilindrima izgara i izlazi vani na auspuh. Mogućih uzroka može biti samo dva ( vodilice ventila ne bih spominjao jer pretpostavljam da su mijenjane i da su obrađeni ili zamijenjeni ventili ) a to su istrošenje na ležajevima turbine ( ulje izlazi kroz ležajeve turbine u usisnu granu i na auspuh ) , drugi uzrok je istrošenost cilindara. Vi ste u motor ugradili nove klipne prstenove a cilindre ste ostavili neobrađene. Ako utvrdite da potrošnja ulja nastaje na turbini , istu možete poraviti i dovesti u ispravno stanje. U vezi istrošenosti cilindara se može reči da ako potrošnja ulja ne prestane nakon 2.000 km , onda je rješenje revizija motora i strojna obrada cilindara. Cilindri se obrađuju na prvu prekomjeru i prema tome se ugrađuju novi odgovarajući klipovi . Na žalost ovo je najčešće propust servisa koji je obavljao radove na Vašemu vozilu.

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,9 TDI - PREGRIJAVANJE MOTORA ?

Datum objave: 16.07.2016 15:53:09
Slika
PITANJE:

postovanje.golf 4 1.9 tdi imam problem po ravno kada vozim amogu citav dan ne penje se temperatura sve u redu jel se malo zagrije ako idem uz brdo povecami se do maksimuma nepusta vodu nigdje rade ventilatori baca vodena pumpa kazu mi majstori da je glava motora moli vas savjet i misljenje unaprijed hvala

ODGOVOR:

U ovom slučaju najprije treba provjeriti druge dijelove i sklopove a glavu motora ostaviti kao zadnju. Najprije ispitaite ispravnost slijedećih dijelova : čep ekspanzione posude, ispravnost hladnjaka ( moguće začepljenje iznutra i izvana ) , pumpu za vodu, cijevi rashladnog sustava . Nakon ovoga možete opravdano sumnjati na brtvu glave ili glavu motora.

na vrh Povratak na vrh

VW TOURAN 2,0 TDI PD - LOŠE RADI NA LERU ?

Datum objave: 12.05.2016 16:53:20
Slika
PITANJE:

postovani gosp Meic.imam Tourana 2.0tdi 100kw mot.AZV 2005.problem je u tom da na hladno ponekad motor trokira u leru.u voznji bez ikakvih problema.Provjeravao sam dizne i jedna je pokazivala 2.8mg nju sam zamijenio al je problem ostao dizna je polovna doduse.sad me zanima moze li se ova dizna pouzdano ispitati(bosch)i moze li ovaj problem biti negdje drugdje.hvala

ODGOVOR:

Dize se mogu ispitati na specijalnom ispitnom uređaju u servisu. Zbog nemirnog rada motora mogu nabrojiti više mogućih uzroka i to : pojava zraka u gorivu, filteri, nečist rezervoar, EGR ventil, razlika u količini goriva na dizama, razlika u tlakovima kompresije, istrošenje na bregastoj osovini, senzor temperature motora, senzor položaja radilice, električna instalacija motora, mehnaičko stanje motora, ECU centrala motora.

na vrh Povratak na vrh

VW PASSAT 2,0 TDI PD - JAKO POČINJE TRZATI ?

Datum objave: 15.04.2016 10:54:20
Slika
PITANJE:

Poštovani! Imam vw passat variant 2.0 tdi 2008 god. 103kw 4motion Naime kada se vozim na 1500-2500 obrtaja auto mi jako počinje trzati na većim obrtajima od 2500 ne,u čemu bi bio problem, i dali ima to kakve veze sa turbinom?

ODGOVOR:

Mogućih uzroka može biti više i to ; dobavna pumpa, filteri, nečist rezervoar, pojava zraka u gorivu, pojedini senzori motora, EGR ventil, dize, senzor radilice, električna instalacija motora, sustav za regulaciju turbine, mehanički sustav motora. Neposrednim uvidom na vozilu i detaljnim ispitivanjem može se točno defektirati kvar i predložiti rješenje.

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF - KLIMA UREĐAJ

Datum objave: 11.04.2016 12:36:34
Slika
PITANJE:

Prije svega zelim da Vas pohvalim na ozbiljnosti i na agilnosti i odgovornosti. Nisam nikog ovako vidio da zeli pomoci ovoliko iako smo u dvije razlicite drzave. Nadam se da cu imati priliku upoznati Vas. Imam ponudu GOLF 2 59KW sa klimom. Navodno klima radi samo je treba napuniti, ali nemam nesto povjerenja da je to tako jer vec je to staro vozilo. Pa Vas pitam kako se to moze provjeriti, koji su to dijelovi klime gdje se otprilike nalaze za navedeno vozilo i Vase strucno misljenje o klimi u ovom vozilu. Unaprijed se zahvaljujem Lijep Pozdrav

ODGOVOR:

Ako vozilo ima klimu onda je vrlo korisno da ona bude u ispravnom stanju. Dijelovi klima uređaja su: kompresor, kondenzator, ekspanzioni ventil, dehidrator, isparivač, tlačne cijevi, niskotlačne cijevi, pogonska elektromagnetaka remenica, električna instalacija, komanda klima uređaja. Klima uređaj najprije treba ispittai pod tlakom zbog mogućnosti propuštanja. Nakon toga treb azamijeniti dehidrator ( filter freona ) , ispustiti ulje iz kompresora , provjeriti ekspanzioni ventil, provjeriti električnu instalaciju. nakon svega navedenog klima sustva se najprije vakumira. Kada je vakumuiarnje gotovo sustav se puni sa freonom R 134a . Prilikom punjenja istovremeno se dodaje i ulje koje podmazuje kompresor i ekspanzioni ventil. Uz to je dobro staviti i specijalnu UV boju ( kontrast ) koji se koristi u defektiranju eventualnog propuštanja plina. Kada je postupak punjenja gotov provjerava se gornji i donji tlak u klima uređaju. Na kraju se kontrolira i učinak hlađenja. Klima uređaj je ispravan ako se na ventilacijskim kanalima postigne temperatura hlađenja niža od +8°C. Ako Vozilo ima filter kabine isti je dobro zamijeniti i uz to još obaviti čišćenje i dezinfekciju ventilacijskih kanala.

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,6 i. 16V - PROBLEM S BOGATOM SMJESOM ?

Datum objave: 03.04.2016 17:20:11
Slika
PITANJE:

POstovani pisao sam vam vec sa problemom golf 1.6 16v motorom vezano za bogatu smjesu.promjenio sam senzor temperature rashladnog sredstva,lambda sondu,map senzor na usisu, i opet mi auto ide u gogatu smjesu kako se grije motor on tako ide sve u bogatiju i kad dodje do 80-90 stepeni on gubi snagu i slabije vuce na benzinu a na plinu kad stanem gusi se ili se ugasi a kad dodam gas ide ko raketa!sve sam pokusao i na plinu i na benzinu pokazuje isto parametre ya bogatu smjesu.imam svjecice ngk platinum nisu kataloski njegove da li moze to da me zeza jer niko nezna sta je a na dijagnostici neznaju sta je,dosao sam do te faze da bih ga zapalio.pomozite mi ako ikako mozete?

ODGOVOR:

Poslovi dijagnostike su najzahtijevniji poslovi u automobilskoj djelatnosti. Za razumijevanje i vladanje poslovima dijagnostike i ispitivanja nije dovoljno samo amatersko znanje. Mnogi automehaničari također nemaju znanja i sposobnosti da obave potrebana ispitivanja i da jednoznačno defektiraju kvar/kvarove. Pojedini servisi šalju svoje dijelatnike na dodatno školovanje kao bi se osposobili za poslove testiranja, ispitivanja i dijagnostike. Na žalost mnogi djelatnici autostruke ne raspolažu takvim znanjem nego kvarove traže metodom slučajnog pogađanja ( najčešće nepotrebnim mijenjanjem pojedinih dijelova ili sklopova ). U ovom slučaju Vi ne morate biti ni tužni ni ljuti jer automobilska djelatnost nije Vaša struka. Na kraju ću vam ipak nabrojiti što sve utjeće na bogatu smjesu i na vrijeme otvorenosti injektora ( duže vrijeme otvorenosti injektora jest veća količina goriva ) . Evo faktora utjecaja: mehaničko stanje motora, tlak goriva, stanje injektora ( istrošenje ), EVAP ventil rezervoara, senzor tlaka zraka, senzor temperature zraka, senzor temperature motora, mjerač mase zraka, lambda sonda, potenciometar zakolpke snage, senzor radilice, senzor detonacija, loše sagorjevanje u motoru   ( bobine, električna instalacija, tlakovi kompresije, začepljenja na usisnim kanalima i sl. ). Na kraju uzrok može biti i sam kompjutor motora ( ECU centrala ) . Kompjutor motora upravlja radom motora na osnovu ulaznih podataka koje dobiva od pojedinih senzora. Kompjutor motora također otvara injektore i regulira vrijeme otvorenosti injektora kako bi u svakom momentu omjer goriva i zraka bio 14,7 : 1 . Ovaj omjer daje idealni sastav ispušnih plinova gdje su; CO do 0,3% , CO2 veći od 14% , O2 od 0,1% do 0,5% , HC do 100 ppm. Ukoliko imate potrtebe za detaljnijim objašnjenjem nazovite me.

na vrh Povratak na vrh

VW PASSAT 1,9 TDI PD - NEPRIMJETNO VIBRIRA ?

Datum objave: 23.03.2016 21:43:14
Slika
PITANJE:

U pitanju je Passat 2003 godište, tdi 101ks,Kad je motor zagrijan na radnu temperaturu, i nakon nesto duze voznje kada se ugasi a zatim odmah upali, motor se strese prilikom paljenja odnosno dosta trzne. Kad je hladan ili kad se malo ohladi normalno pali. Ponekad malo neprimjetno vibrira motor na leru. Sve drugo je normalno, normalno vuče, troši, mijenja brzine i sl.to mi se pocelo javljati nakon sto sam zamjenuo zamajac,set kvacila korpu i sve sta vec ide,.jeli moguce da je pogresno stavljeno,jeli serijski mozda zamajac nije uredu ili??sto vi mislite sto bi moglo biti jer sam vec ocajan,.hvalaa unaprijed!lijep pozdrav

ODGOVOR:

Set kvačila i dvomaseni zamašnjak nije moguće krivo ugraditi . Moguće je da taj set nije odgovarajući ili da je lošije kvalitete ( takav slučaj sam imao u praksi , novi zamašnjak je bio neispravan ) . Ostale moguće greške zbog kojih motor trese su dize , razlika u količini goriva na dizama , bregasta osovina, razlika u tlakovima kompresije . Postoje i drugi brojni uzroci koje treba točno defektirati na samom vozilu .

na vrh Povratak na vrh

VW PASSAT 1,9 TDI PD - SLABO VUČE ?

Datum objave: 17.03.2016 19:56:27
Slika
PITANJE:

Postovanje!S obzirom na vasa opsirna i jasna objasnjenja vezano za razlicite tipove problema i ja vam se obracam u nadi razjasnjenja svog "problema".Vozim Passat 6 2007.77 kw.Desava se da slabo vuce do 2000 obrtaja i zatim dobija naglo ubrzanje i sasvim normalno vuce u vecim brz.Takodje ponekad trese motor(osjetim na sjedistu takodjer).Za napomenu zamajac je tek zamjenjen.Tajidjer auto je vozen 2 puta na dijagnostiku i nije ocitan niti jedan kvar.Hvala unaprijed na misljenju sto je potencijalni problem

ODGOVOR:

U mnogim slučajevima dijagnostika pomoću servisnog kompjutora nije dovoljna da se otkrije većina kvarova . Zbog toga se radi pojedinačno ispitivanje pojedinih dijelova i sklopova motora . U ovom slučaju treba ispitati : začepljenje na usisnom kolektoru, začepljenje auspuha , EGR ventil, količinu goriva na dizama, tandem pumpa, pojavu zraka u gorivu, regulacioni ventil turbine, turbinu ( nakupljene nečistoće ), dize, senzor bregaste osovine, tlakovi kompresije, mehaničko stanje motora, ostali netipični uzroci . Ozbiljnim pristupom i sistematskim ispitivanjem sigurno se može otkriti neispravnost i ista otkloniti .

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,9 SDI - MOTOR TEŽE PALI ?

Datum objave: 15.03.2016 11:49:32
Slika
PITANJE:

Pozdrav,poštovani gospodine zamolio bi vas za vaše mišljenje ili svijet. Vozilo je golf 4 1.9 sdi 2000 g. edition 260 tkm. prije dvije godine radjena reparacija bospumpe zbok curenja nafte,besednik bosch. Eto desilo se da je auto malo teže palio ujutro nekih dva tjedna, SAD uopće ne pali, u šlafiču koji dovodi gorivo u bospumpe skoro da i nema nafte, kad verglam polako ju vuče al kad stanjem opet se vrati u filter ali jedan dio ode u pumpu,kad dam kontakt u pumpi se čuje klik što znači da radi, promijenio sam filter goriva, napunio ga naftom,otvori sam i rezervaral opet isto,ne pada mi više ništa na pamet,srdačno vam se zahvaljujem na vašem trudu.

ODGOVOR:

Moguće neispravnosti su pojava zraka u sustvau goriva ili visokotlačna pumpa . Najprije se treba baviti onim stvarima koje su jednostavnije i jeftinije . U ovom slučaju to je pojava zraka u gorivu . Kritična mjesta i uzroci su ; pojedine cijevi dovoda goriva, cijevi za povrat goriva, prelivne cijevi na dizama, filter goriva, nepovratni ventil za gorivo, istrošenje na glavnom ležaju visokotlačne pumpe . Na spomenutom jestima može ulaziti zrak ili se može gorivo vračati u rezervoar . Na kraju kao uzrok ostaje samo visokotlačna pumpa .

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,6 i. - KAKO DA OTKLONIM NEISPRAVNOSTI ?

Datum objave: 07.03.2016 13:11:21
Slika
PITANJE:

Poštovani, Nisam bio na Vašoj stranici od 02. mjeseca 2013. tako da vidim da će biti mnogo prelistavanja ova dva dana. Pali ste mi napamet popodne kad sam provozao svog Golfa Cabriolet 97. godište ( 1.6-74 kw - 245500km ukupno..).. Bio sam taman na ugradnji amortizera (2300-kn) pa reko da se malo provozam... Zadovoljan sam, Prije par mjeseci sam šišnuo Tartarini plina tako da je vožnja duplo jeftinija tj ekonomičnija....A ubacio san još set kvačila, prebrusio zamajac, promjenio nosače motora....pa onda mali kiler(!), vadi san van svu instrument tablu - pet dana sam to radio kod kolega u Porschea. Prošli mjesec san još stavio razvodnu kapu Beru, svjećice originalne, navodno se mjenjaju svako 60.000 km...ali sam primjetio da mi auto trzada ne kažem kašlje od 3.000 rpm do 4.000.... Meštar mi je nedavno na vruć motor ubacio brtvu kartera pa mi auto opet nastavilo balit ulja a da ne kažem kako Golf ima specifičan način štelanja sajle ručne kočnice di san se satra dok je nisan ušelio ko puškicu. Naručio sam još mjerač protoka zraka iz Križevaca - 150 kn - po istom kat. broju.. E sad, nije se voza par godina a kod mene je od 2007 godine. Dali po Vašem mišljenju; a da smanjim troškove, izmjenim katalizator ili da usmjerim pažnju na davač temperature jer Golf trza dok je hladan i ponekad se ponaša nervozno, kao da ubrzanje nije kao što je bilo kad sam ga kupio. Hvala puno na Vašem razmatranju!

ODGOVOR:

Sve neispravnosti zbog kojih motor loše radi možete otkriti samo na način da obavite testiranje i dijagnostiku svih dijelova i sklopova motora . Navesti ću redoslijed ispitivanja : mehanički sustav motora ( faza motora, propuštanje na ventilima, tlakovi kompresije, propuštanje na usisnom kolektoru, začepljenje na usisnom kanalima, djelomično začepljenje auspuha ) , sustav za dobavu goriva ( tlak goriva, nečisti injektori, regulator tlaka goriva, EVAP ventil rezervoara, mjerač mase zraka, lambda sonda, senzor temperature motora, senzor tlaka zraka, senzor temperature zraka, senzor položaja zaklopke snage, EGR ventil, zaklopka snage, senzor detonacija, solenoidni ventil usisanog zraka, začepljenje katalizatora, nečist rezervoar, filter goriva, električna instalacija ) , sustav za stvaranje iskre na svjećicama ( kablovi, razvodnik paljenja, bobina, ulazni napon u bobinu, ECU centrala , sustav za upravljanje motorom ( ECU centrala , električna instalacija ) . Sistematskim ispitivanjem , stručnim pristupom, točnim mjerenjem navedenih dijelova i sklopova, mogu se otkriti sve neispravnosti i nakon toga obaviti potreban popravak i zamjenu neispravnih dijelova .

na vrh Povratak na vrh

VW PASSAT 1,9 TDI - MOTOR NEMA SNAGE ?

Datum objave: 25.02.2016 15:44:22
Slika
PITANJE:

postovani imam pasata 19tdi 66kw 1997g naime on nema snage da razvije brzinu od 0do 100 tj lijen je u startu na otvorenoj cesti on ide solidno maks 165kmh bio sam kod raznih majstora niko nista nije uspio otkrit u cemu je greska hvala

ODGOVOR:

Vjerovatno niste bili bili u kvalitetnom servisu i zato još ne znate zašto motor nema potrebnu snagu ni ubrzanje . Nabrojiti ću vam što sve mogu biti neispravnosti : mehanički sustav motora, faza motora, propuštanjue na ventilima, kompresija motora, začepljenje na usisnim kanalima, začepljenje auspuha, mjerač mase zraka, EGR ventil, regulator količine goriva, solenoidni ventil vremena ubrizgavanja goriva, dize, visokotlačna pumpa, senzor tlaka zraka, regulacioni ventil turbine, niski tlak turbine, propuštanje na tlačnoj strani turbine, senzor pedale gasa, senzor položaja pedale kočnice, senzor temperature motora, senzor railice, ECU centrala .

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 1,9 TDI PD - KOJEM MAJSTORU DA VJERUJEM ?

Datum objave: 24.02.2016 15:48:45
Slika
PITANJE:

Poštovanje Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.. Prije 2 dana sam radio mali servis na golf 5 1,9 tdi 77 KW 2007 godina sa pređenih 200100 kilometara . Na spoju crijeva iz turbine na interkuler mi je curilo ulje . Majstor je skinuo crijevo i unjemu je bila manja količina ulja i crijevo je bilo mokro od istog. Majstor mi je preporučio da treba odraditi neke gumice - karike na turbini da bi se zaustavilio curenje istog i kako on reče preduprijedilo uništenje motora zbog mogućeg povlačenja ulja iz interkulera u motor i havarija na istom. Pošto nisam neki znalac auto sam otjerao kod drugog majstora koji mi je rekao da to nije ništa opasno i da dođem kroz neko vrijeme ( nije ništa hitno kad budem mogao) i da će on isprati interkuler i očistiti isti ali mora ga skinuti sa auta i da nemapotrebe ništa raditi na turbini. Interesuje me kojeg majstora da poslušam i da li postoji realna opasnost od havarije motora ako ništa ne uradim. Napominjem da mi ne troši ulje (sipam na max i bude nasredini kad pređem 15000 km na koliko inače mijenjam). Takođe auto lijepo ide i ne čuje se turbina osim ponekad pri promjeni stepena prenosa u veći kad dodajem gas i naglo ga pustim. Nadam se da sam Vam dao dovoljno informacija da mi možete odgovoriti i srdačno Vam se zahvaljujem na Vašem vremenu... Želim VAm sve najbolje u životu i radu.....L.P

ODGOVOR:

Treba poslušati ovog drugog majjstora . Ništa nije kritično ni hitno , vjerovatno ne treba ništa ni raditi ( eventualno samo čišćenje , iako je i to nepotrebno jer će se nakon nekog vremena opet tu pojaviti ulje ) . U spomenutoj cijevi za zrak uvijek ima malo ulja . To ulje dolazi kroz sustav za odušak ulja iz motora jer je taj odušak spojen na usisnu cijev za zrak koji ulazi najprije u turbinu a kasnije u usisnu granu motora i sam motor . Ako bi se povećala potrošnja ulja u motoru onda bi trebalo obaviti kontrolu i ustanoviti da li su uzrok ležajevi turbine ili klipni prstenovi motora .

na vrh Povratak na vrh

VW GOLF 2,0 GTi - ČUDAN ZVUK ?

Datum objave: 01.02.2016 15:34:13
Slika
PITANJE:

dobar dan .. imam pitanje u vezi golfa 5 gti 2.0 prije nekih 2 tjedna mi je auto poceo cvilit... zvuk je nesto izmedu fuckanja i cviljenja i to samo u leru ili kada pustim gas .. kada dodajem gas nista se ne cuje ... majstor je raskopao pola auta i nista nije mogao nac pa vas molim za odgovor

ODGOVOR:

Zvuk koji ste opisali može nastati na mnogo različitih načina i zbog mnogo raznih uzroka . Najčešći uzroci su ; pojedini dijelovi u rotacionom gibanju, propuštanje na usisnom kolektoru, neispravnost pojedinih solenoidnih ventila, propuštanje na ispušnom sustavu, propuštanje na servo uređaju kočnice, hidraulika servo volana i sl. Žao mi je što Vaš automehaničar nema takve sposobnosti da nakon neposrednog uvida na vozilu i nakon brojnih pokušaja nije u stanju defektirati ni otkloniti kvar. Mi bi to mogli napraviti u našemu servisu . Preko interneta to nije moguće .

na vrh Povratak na vrh